Ghid Parinti fericiti

bebelus

numarul de sfaturi: 17

copilas

numarul de sfaturi: 12

junior

numarul de sfaturi: 12

Cu sau fara suzeta: aceasta este intrebarea.

sfaturi in categorie: bebelus

Cat de utila este suzeta? O intrebare frecventa pentru toti parintii. Pe de o parte se stie ca suzeta este cel mai bun prieten al copilului si il calmeaza foarte repede insa pe de alta parte exista si mitul ca ii poate afecta mai tarziu vorbirea. Exista si beneficii dar si dezavantaje astfel adevarul este undeva la mijloc. Bebelusii se nasc cu reflexul de supt, iar alaptarea satisfice aceasta nevoie. Din acest motiv, foarte frevent copii care sunt alaptati refuza suzeta. Exista de asemenea posibilitatea ca productia de lapte matern sa scada din cauza faptului ca parintii ii ofera suzeta bebelusului cand are nevoie sa suga. In cazul copiilor care sunt hraniti cu biberonul situatia este diferita. Ei au o nevoie mai mare sa suga deoarece hranirea cu biberonul este mai scurta decat alaptarea si astfel vor cere mai mult suzeta.

MIT:
Riscurile unei suzete sunt: infectii, malocluzii, dificultati in vorbire si o influenta negativa asupra dezvoltarii legaturii emotionale cu mama. Suzeta era considerata o bomba de bacterii la jumatatea secolului trecut, cand igiena reprezenta o problema. Insa in zilele noastre nu mai exista motive de ingrijorare daca schimbam suzeta in fiecare luna si daca o oparim inainte de utilizare. Important de retinut este de asemenea ca nu trebuie sa puneti pe suzeta miere, suc sau ceai dulce deoarece zaharul creeaza mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. Este adevarat ca utilizarea foarte des a suzetei are si dezavantaje. Insa daca bebelusul are nevoia puternica de a suge si nu gaseste suzeta, ii va gasi un inlocuitor, cum ar fi degetul sau pumnul, obiceriuri care pot avea de asemenea consecinte negative. Concluzia este ca suzeta trebuie utilizata ca si o ultima varianta, cand altceva nu mai functioneaza pentru calmarea bebelusului.

5 REGULI DE AUR:
1. Distrageti atentia copilului cand cere suzeta, oferindu-i stimuli mai atractivi.
2. Nu-i dati suzeta decat daca o cauta, sau ca o ultima varianta.
3. Dezobisnuirea lui bebe de suzeta trebuie sa se faca treptat.
4. Sunt recomandate suzetele cu forma anatomica, care se aseamana cu sfarcul mamei. De asemenea trebuie sa aveti in vedere sa nu fie prea mari, deoarece ar putea crea probleme de respiratie.
5. Nu agatati suzeta de gatul bebelusului!

REGULA CEA MAI IMPORTANTA:
Daca suzeta este utilizata decat ocazional pana la varsta de 1 an si sub supravegherea parintilor, nu reprezinta nici un pericol pentru bebelus.

Produse recomandate pentru tine

Citeste si alte sfaturi

Cand pe bebe il doare burtica

Colicile sunt o problema relativ frecventa la sugari, apar in primele saptamani de viata si se pot manifesta pana la 3 luni.

> citeste mai mult

Un somn linistit

Somnul este metoda cea mai buna pentru odihna si regenerare, astfel este foarte important sa-i asiguranti copilului un somn linistit si neintrerup.

> citeste mai mult